Het boek: 'Ik ben meer dan mijn feiten'

- De theatermonoloog ‘André vertelt’ is gegroeid uit het boekje (58 blz) ‘Ik ben meer dan mijn feiten’ (2015), een verhaal (geschreven in senryu’s, d.w.z. een soort haiku’s, korte gedichten, niet over de natuur, maar over de mens). Het gaat over een geďnterneerde, een psychiatrische patiënt, in de gevangenis.

Didier kruipt in de huid van André! Een hele uitdaging! Wat hij denkt, en voelt, achter de tralies.

Ik mag immers, sedert 2008 - als vrijwilliger-aalmoezenier - geregeld op celbezoek. Wat ik daar allemaal hoorde en zag, inspireerde me tot dit chronologisch poëtisch dagboekje. Over het donker verleden, de fouten, de rol van het woord, de spijt, het herboren worden, het licht, de hoop, en de dank. Idealiter uiteraard... Het zijn allemaal luidop uitgesproken mijmeringen van een geïnterneerde. Met dank aan grafisch kunstenaar Antoine Geurts, uit Eeklo, voor zijn expressieve schetsen.

Het boekje ligt in de bibliotheek van alle Nederlandstalige gevangenissen van België, en wordt gebruikt bij Taizé-vieringen, of stil gebed. Het werd in het Engels vertaald, en deels in het Frans.

Het boek werd volledig in eigen beheer uitgegeven, mede dankzij de milde steun van onze privé-huissponsor Sint-Jan-Baptist Zelzate.

Het wordt, na onze conferences van ‘André vertelt’, gepresenteerd en te koop aangeboden. Prijs: 5 euro, voor een goed doel! (zie ‘André vertelt’)

- Recensie:
Over het boekje schreef oud-directeur van de Gentse gevangenis, dhr Luc Stas:
Ik vind het ronduit een schitterend poëtisch werkje. Vele haiku’s zijn werkelijk pareltjes. Ik heb genoten van deze deugddoende lectuur. Wat een talent! En zo origineel als verhaal.
Maar ik denk vooral dat gedetineerden er troost en steun in vinden, en dat het hen helpt om de detentietijd positief te benutten, in het zoeken naar een nieuw evenwicht en stabiliteit in hun leven.
De dichter slaagt er ook in, op heel subtiele wijze, de lezer – die buitenstaander is – met meer respect en nuance, naar de gedetineerde, en zijn innerlijke wereld, te doen kijken.
De aalmoezenier legt met zijn bundeltje een dimensie van de gevangenis bloot, die moeilijk te beschrijven is, maar die des te beter aangevoeld kan worden, met het medium dat hij gebruikt heeft.

Het boekje is voor mij ook een persoonlijke verrijking.